Inici Centre Qui som Informació Contacte

Casos interessants...



Trobar una espiga d'èpiques dimensions

La nostra feina té coses sorprenents. La primavera, amb l'inci de la reducció de precipitacions i la calor, les plantes comencen a espigar-se. Les espigues estan a punt per clavar-se als llocs menys pensats i molestar als nostres animals. És habitual trobar espigues a nivell nasal, orelles o entre els dits de les potes. Aquesta espiga la vem trobar a un gos durant la completa revisió mèdica que realitzem a cada visita, tot i que venia per un altre qüestió de salut. Estava clavada al timpà i incomprensiblement el gos no presentava símptomes de dolor ni molèstia. Us deixem la foto!
espiga epìca



Obstrucció de gos mascle per càlcul urinari

Els gossos mascles tenen un os al penis. Aquest os provoca un estretament de la uretra (és el conducte de sortida per on surt la orina de la bufeta fins a la punta del penis). Si un càlcul format a la bufeta surt per la uretra durant la micció, que serà molt dolorosa, aconseguirà sortir fins que arribi a l'òs del penis. Allà ens trobem l'estretament i si el càlcul és més gran no acoseguirà passar, provocant una dolorosa obstrucció.

Com es soluciona?

Lògicament treient el càlcul. Tenim dues opcions: la bona i la dolenta.

La tècnica d'elecció és molt senilla: Litotricia làser. Introduim un làser que destrueix la pedra. Us deixem un vídeo que ho ensenya. Un cop destruit, l'animal va poder fer vida normal (sense dolor, sense punts, sense molèsties).
La segona tècnica és creat una vagina artificial (Uretrostomia) fent un forat just abans de l'os del penis per on suturem la uretra  la pell per tal que es mantingui oberta. Cal castrar l'animal i augmentem notablement el risc d'infeccions urinàries ascendents. També és una tècnica que comporta altres problemes pos-operatoris. És dolorosa i només la realitzem en casos que el pressupost no es pugui pemetre la primera opció o en casos que es repeteixi continuadament la formació de càlculs.

Després de desobstruir que s'ha de fer?
L'objectiu no és només treure'l, sinó que necessitem evitar que el pacient en produeixi més. L'analítica dels càlculs extrets ens permet saber com modificar la dieta per tal que modificant el ph de l'orna evitem que el pacient no en torni a fabricar més.

Radiografia del càlcul
urolit


 MIRAR EL VIDEO: Vídeo de la tècnica Litroticia làser


Tumors molt espectaculars

Aquests casos van ser atesos a una visita rutinària. El primer afectava al cap d'un gat com podeu veure a les imatges. Sempre cal fer un bon pre-operatori, ja que aquest ens garanteix que la cirurgia sortirà amb èxit. Aquest pacient té una insuficiència renal que ens va fer adoptar mesures preventives durant l'anestèsia. Com podeu veure el resultat és espectacular.

El segon cas és un pacient molt poc habitual de la clínica: la rata (rattus rattus). Com veureu la anciana rata convivia amb un tumor que suposava un 20% del seu pes corporal. La cirurgia es va resoldre amb èxit, tot i l'edat avançada que presentava l'animal.


"La gossa no pot fer pipi"

Aquest cas va ser atès d'urgències per una dificultat en orinar. El primer que vàrem fer va ser realitzar una ecografia, ja que amb la bufeta plena s'observen millor els diferents processos que solen ocasionar aquest problema (càlculs, tumors, etc). Per desgràcia es va veure una possible massa que s'ubicaria just a la sortida de l'uretra. Davant la incapacitat de poder eliminar toxines amb la orina es va decidir buidar la bufeta artificialment amb una cistocentesi (punxar la bufeta amb una agulla per tal de buidar-la). Sempre és  necessari buidar la bufeta perquè sinó la pacient tindria una insuficiència renal. El següent pas és realitzar una fibroendoscopia, que permet visualitzar el tumor i veure que obstrueix totalment el conducte. Sense conducte viable només hi ha una alternativa: un stent uretral que solucionaria el prooblema temporalment amb un cost molt alt. És un tractament paliatiu que allargaria la vida amb sort uns mesos permetent la sortida de la orina, però en un breu període de temps el tumor tornaria a estar igual. El pronòstic és molt greu.
endoscopia

Vídeo de l'endoscòpia (clicar per veure)





"Descarga vaginal purulenta"

La infecció de matriu, una cirurgia d'urgència -més habitual del que ens agradaria.
Ens van trucar d'urgència per una gossa d'edat avançada que estava aixafada, tenia descàrrega vaginal purulenta,  bebia més aigua del normal i feia poc que havia passat el zel. Amb aquesta simptomatologia els vem recomanar que vinguéssin ràpidament a la clínica on vem procedir a fer una ecografia on es veia clarament que la gossa patia una infecció de matriu, per tant, s'havia d'entrar ràpidament a quiròfan ja que com més temps passi, pitjor és el pronòstic. A vegades, l'edat avançada de les gosses i les seves malalties concomitants no ens permeten entrar a quiròfan o assumint un risc anestèssic molt alt. Per tot aquests motius és tan important esterilitzar la teva gossa als primers anys de vida i prevenir l'aparició d'aquesta malaltia. Sempre avisem que és preferible castrar la gossa i ho repetim moltíssimes vegades, però ho fem per evitar aquesta situació tan desagradable.
En aquest cas, tot i tenir una matriu amb força contingut a dins i per tant molt augmentada de mida, la gossa es va quedar ingressada les primeres 24 hores i després va poder tornar a casa, on pocs dies després ja feia vida pràcticament normal.
Quan tenim una gossa no castrada amb una simptomatologia semblant, és a dir, apàtica, amb anorèxia, beu més aigua del normal, pot tenir o no descàrrega vaginal amb mala olor, vòmits, diarrees, febre i que fa un mes o dos mesos que va passar el zel és molt important portar-la al veterinari urgentment per descartar la infecció de matriu. Aquesta malaltia afecta al 25% de les gosses no castrades d'entre 4 i 10 anys.  Recordeu que entre altres riscos de les femelles no esterilitzades hi trobem el tumor de mama, el tumor més freqüent a la gossa i que un 40% aproximadament són malignes produint metastasis.

piometra


"Mal d'esquena"

Quan hi ha un procés degeneratiu vertebral podem veure com les vertebres formen ponts per tal de mantenir l'estabilitat intervertebral. Generalment anomenem a aquestes unions PICOS DE LORO. Aquest procés pot ocasionar dolor, com l'artrosis, en canvis de temps, exercicis intensos, etc. Com que la columna passa pel mig també pot afectar la conducció nerviosa, com va ser el cas. Aquí podeu veure una esquena normal versus l'esuqena que ens vem trobar.


artrosis




Urgències 674174654

Tenim servei veterinari 24 hores

Montseny Veterinaris - 93 867 6351 - Urgències 674174654 - info@montsenyveterinaris.cat

Avís legal